• REDACTIE

Groene Denim

- Duurzaam produceren, transparantie in processen, upcyclen en hergebruiken. Ook denim merken worden groener.


Fotocredit: Wix beeldbank

Je hebt er vast wel één in de kast liggen, de immer populaire denim jeans. Al vanaf de 50-er jaren niet meer van het straatbeeld weg te denken. Vanaf die tijd werd het als trendy kledingstuk gezien. Daarvoor werd denim vooral als werkkleding verwerkt na de introductie van de stof rond 1790. Telkens transformeert de spijkerbroek mee met de huidige trend. Waarschijnlijk ben je er wel van bewust dat de productie hiervan niet duurzaam is. Maar hoe belastend is het voor mens, dier en milieu? Om een beeld te schetsen:

- één spijkerbroek vervuild 8.000 liter water,

- er komt 32 kilo CO2 vrij per exemplaar,

- Veelal is er een schadelijk bleekproces nodig voor jouw versleten jeans look.

De katoenplanten worden doorgaans bespoten met pesticiden en chemicaliën om de oost te vergroten. Dit maakt de katoenindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.


Groene denim van Nederlandse bodem

Gelukkig beweegt ook de denim-industrie mee met de duurzame revolutie. Ook Nederlandse denim merken produceren duurzamer, eerlijker en transparanter. Denk aan het iconische label G-Star, maar ook Kuyichi jeans of MUD jeans.


Spijkerbroek aan je voeten

Er zijn ook merken die gebruikte spijkerbroeken upcyclen, waarbij de stof wordt teruggebracht naar zijn originele vorm, waaruit een nieuw product ontstaat. Zo is bijvoorbeeld de Speaker Sneaker van Yellow cab (in samenwerking met Kim Kötter) ontworpen. Een casual sneaker voor jong en oud, geheel gemaakt van geupcyclede jeans. Daardoor is elk exemplaar ook anders. Uniek dus. Hoe leuk is dat?


Koop jij binnenkort een nieuwe denim broek? Dan weet je nu waar je op kan letten om je beste duurzame beentje voor te zetten. Tip: dit najaar draag je de jeans oversized en wijd. ▪

Recent Posts

See All